top of page

4.

Relatie
Therapie

Relatietherapie is therapie gericht is op het oplossen van relationele problemen tussen partners.

 

Wanneer kies je relatietherapie?

Spanningen en misverstanden zijn normaal tussen partners en meestal lossen ze hun problemen zelf op. Soms zijn problemen zo ver gevorderd dat je ze niet meer op eigen kracht kan oplossen. De partners hebben dan twee keuzes: de relatie beëindigen of hulp van buitenaf vragen. Als je voor het laatste kiest, kan relatietherapie van waarde zijn.

 

Aanpak

Met de begeleiding van een relatietherapeut is er ruimte om je verhaal te doen, zodat je partner jou begrijpt, waarbij jullie inzicht krijgen in hoe de problemen zijn ontstaan en welke mogelijkheden je hebt om ze op te lossen zodat je je relatie een nieuwe impuls kunt geven. Een andere mogelijkheid is dat in de loop van de therapie je tot de conclusie komt dat jullie beter een einde aan de relatie kunnen maken of dat jullie kiezen voor een 'proefscheiding'. In het laatste geval kan ik je helpen om dit proces zo respectvol en pijnloos mogelijk te doorlopen. Je kunt relatietherapie ook gebruiken om meer liefde te brengen en je relatie te verdiepen. Andere vragen die ook onderzocht kunnen worden:

  • Hoe kan ik beter communiceren met mijn partner?

  • Mijn partner en ik groeien uit elkaar, wat kan ik eraan doen?

  • Mijn partner is ontrouw, hoe gaan we verder?

  • We hebben de hele tijd ruzie. Hoe kunnen we dit veranderen?

  • Ik heb zin om uit elkaar te gaan, maar is het echt wat ik wil?

  • Ik voel me eenzaam in mijn relatie; hoe kan ik hier enig begrip voor krijgen van mijn partner?

In de intake bespreken we het probleem waar jullie aan willen werken. Vervolgens bespreken wat jullie wensen hierin zijn. Een goede motivatie en inzet is essentieel voor het resultaat. Veelal bestaat de therapie uit een reeks van bijeenkomsten. Een individueel gesprek is vaak ook onderdeel van het traject. Uiteraard doen we alles in goed overleg.

Vergoeding

Een klein aantal aanvullende zorgverzekeringen biedt een vergoeding voor relatietherapie, maar doorgaans kom je dan wel bij de duurdere aanvullende zorgverzekeringen uit. In dat geval is het verstandig om voor jezelf te berekenen of je de kosten van de aanvullende zorgverzekering opwegen tegen de kosten die denkt te declareren bij je verzekeraar.

Een aantal verzekeringen biedt wel een vergoeding voor relatietherapie, maar zij scharen deze vergoedingen onder andere zorgtypen. Soms valt relatietherapie namelijk onder de seksuologie. Weer andere aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten van relatietherapie (deels) als psychologische hulpverlening onder alternatieve geneeswijzen.

Kosten

Een consult van 1 uur kost € 130.

Een consult van 1,5 uur kost € 195.

Deze bedragen zijn exclusief BTW.
Voor relatietherapie is een consult van anderhalf uur vaak het prettigst.

bottom of page